miercuri, 6 mai 2009

Festivalul din Hamamatsu

Viata pe care o am aici, in Japonia, devine mereu parca mai minunata o data cu lucrurile noi pe care le descopar! Va ziceam ca am o vacanta datorata saptamanii de aur, insa nu-mi imaginam cat de grozave aveau sa fie zilele astea. Am aflat si cat de norocoasa sunt sa fiu in Hamamatsu in aceasta perioada, deoarece aici a avut loc unul dintre cele mai faimoase festivaluri traditionale japoneze. Si-asa cu muzica, zmeie, plaja, ritm de tobe am avut o minunata saptamana.

De mai bine de o luna aud si vad prin parcuri si pe strazi oamenii pregatindu-se pentru festival. Nu stiam exact despre ce e vorba si, pana sa traiesc experienta asta, toate explicatiile pe care le-am primit n-au putut sa sa apropie nici pe departe de senzatiile pe care le-am trait participand la festival.

Prima impresie mi-am facut-o alaturi de prietenii mei Miruna, Nina si Daniel impreuna cu care am pornit duminica dimneata spre Dunele Nakatajima unde aveau loc o parte din evenimente. Nu eram singurii dornici sa ajungem acolo asa ca a trebuit sa asteptam la o coada suficient de mare pentru a ne urca intr-unul din cele aproape 500 de autobuze puse la dispozitie special pentru asta.


From matsuri

From matsuri

Oricum n-a durat mult asteptarea si, dupa vreo 15 minute in care am parcurs cei 4-5 kilometri, am ajuns in zona dunelor unde o mare de oameni era deja prezenta. Am facut poze imbracati in costumatia traditionala si-am pornit incet spre locul unde se ridicau zmeiele.



From matsuri

From matsuri

Pana sa ajungem acolo am privit si un spectacol de teatru traditional japonez.


From matsuri

Traditia zmeielor are mai bine de 450 de ani cand sogunul care guverna Hamamatsu si imprejurimile ridica zmeie pentru a celebra nasterea baietilor. Climatul zonei este propice pentru ridicarea zmeielor asa ca practica a fost continuata pentru a sarbatori nasterea primului copil - baiat in familiile de aici. Mai nou traditia a fost adaptata celebrandu-se si nasterea fetelor.



From matsuri

From matsuri

From matsuri

From matsuri

Fiecare cartier si oras participant construieste mai multe zmeie, de diferite dimensiuni, pictate cu emblema fiecaruia. Primele zmeie ridicate se numesc hatsudako si sunt cele care sarbatoresc nasterea copiilor. Sunt usor de recunoscut pentru ca au scris pe ele si numele acestora. Si primii nascuti iau parte la sarbatoare impreuna cu familia lor.


From matsuri

From matsuri

From matsuri

Nu sunt singurii prezenti, copiii luand parte si la defilari si la ridicarea zmeielor. Am privit si bataliile, adevarate spectacole de indemanare in care zmeile sunt astfel manuite pentru a rupe franghiile cu care alte zmeie sunt ridicate. Kilometrii de franghii sunt infasurati pe itowaku, niste mosoare uriase. Comenzile pentru diferite operatiuni in astfel de confruntari sunt date de tobe si trompete, dar acestea mai au si rol de incurajare.



From matsuri

From matsuri



From matsuri

Am privit zmeiele inaltate pe zona special amenajata si ne-am bucurat de atmosfera de sarbatoare. Multa, multa lume. Dupa cum puteti vedea si „fortele de ordine” au fost prezente dar n-au prea avut treaba. N-am vazut scandalagii desi era plin de lume.



From matsuri
Lume multa si multe figuri interesante si-o groaza de obiective pregatite sa le imortalizeze!
From matsuri

From matsuri

From matsuri

From matsuri

From matsuri

Zeci de tarabe cu mancare ne-au imbiat de pe margini. Am mancat niste frigarui grozave si porumb copt. Si-am zis ca daca tot suntem la o franghie de zmeu de ocean, nu se poate sa nu ne simtim bine si la plaja. Apa oceanului era chiar calduta, putina balaceala si putina plaja au completat la perfectiune minunata zi. Desigur ca nici nu ma gandeam ce o sa urmeze...


From matsuri

From matsuri

Cine spunea ca e greu sa-ti faci prieteni pe alte meridiane? Nu e chiar asa. Desi cu japonezii e mai greu nu e imposibil. A doua experienta de o-matsuri e legata de o prietena japoneza, o doamna foarte draguta: Hide san. M-a invitat la masa. Prima surpriza a fost ca-mi pregatise costumatia de sarbatoare specifica, inscriptionata cu numele cartierului in care locuieste si in care s-a nascut.



From matsuri

Apoi am mers la Nakatajima sa vedem zmeiele. Mi-a facut cunostinta cu cei din cartierul ei implicati in festival, am facut poze cu ei si cu zmeiele pe care era desenata emblema cartierului: buta-kitsune, care inseamna porc-vulpe. E un animal fictional, nu stiu care ii sunt originile, oricum arata mai mult a vulpe decat a porc.


(click pe imagine pentru a vedea filmuletul) From matsuri

From matsuri

From matsuri

From matsuri

From matsuri

Am mai facut niste poze si ne-am intors in oras. Am baut ceai verde si Hide san mi-a rezumat pe scurt ritualul ceaiului. Fiind maestra m-a invitat sa particip la practica ritualului ceaiului peste cateva saptamani si-abia astept sa merg! Are o camera speciala, cu tatami pe jos si-un vas mare in podea intr-o vatra special facuta, unde se incalzeste apa.



From matsuri

From matsuri

Dupa ceai am mancat si-am mai stat de vorba si ne-am pregatit pentru partea a doua de festival. Am facut poze si-am vazut de aproape carul alegoric, yatai, care a defilat pe strazi zilele astea, reprezentand bunastarea cartierului. Se pare ca acesta e cel mai vechi din Hamamatsu, fiind construit acu mai bine de 50 de ani.


From matsuri

From matsuri

From matsuri

From matsuri

Apoi am mers impreuna cu ceilalti din cartier la casa copilasului sarbatorit. Interesante ritualurile. Dupa cateva ture cu felinarele aprinse in maini si strigand „oicho, oicho” s-au oprtit toti in jurul locului unde era micutul impreuna cu familia. Un butoi a fost umplut cu sake din care au baut intai cei din famile, apoi tinerii adunati in jur.

Multa multa lume si aici. Sarbatoarea a fost scaldata in sake si bere si cine-o mai stii ce era in sticlele alea! Interesanta experienta si-astept cu nerabdare festivalul de anul viitor cand o sa fiu mai in tema si probabil o sa pot surprinde mai multe subtilitati ale sarbatorii.


(click pe imagine pentru a vedea filmuletul) From matsuri

From matsuri

From matsuri

From matsuri

From matsuri

From matsuri

From matsuri

(click pe imagine pentru a vedea filmuletul) From matsuri

Un comentariu:

  1. Mi-ai lipsit zilele astea cat n-ai mai postat nimic.M-am obisnuit cu sa citesc zilnic cate ceva despre viata ta in Japonia.

    RăspundețiȘtergere