marți, 4 august 2009

Inca o diferenta

V-ati gandit vreodata cum e sa traiesti intr-o tara in care locurile de parcare sunt mai multe decat autovehiculele? Probabil ca jumatate dintre voi sunteti deja pe jos de ras, pentru ca in Romania asa ceva eu cel putin nu stiu daca mai apuc zilele sa vad... Totusi se poate. In Japonia binenteles. Aici cam totul e posibil daca isi pun oamenii mintea si umarul la treaba.

Si ma gandesc cum cautam in centrul Iasului anul trecut un loc de parcare. Trebuie sa fi super norocos sa gasesti asa ceva cand ai nevoie, nu numai in Iasi. Ca sa nu mai amintim de masinile stationate pe marginea strazilor si-asa inguste si vai de steaua lor, dar asta e alta poveste.
Cand incepusem sa va spun cum e cu transportul pe aici, ziceam ca una din conditiile necesare nu si suficiente pentru a putea cumpara un automobil este sa dovedesti ca posezi un loc de parcare. N-ai loc, n-ai masina. Printr-un rationament logic inseamna ca deja toate autoturismele existente in Japonia au loc de parcare.
In afara de asta mai sunt parcarile pe care orice locatie prestatoare de servicii, magazin, mall, firma le are si care de obicei sunt suficiente pentru clientela si angajati, plus o droaie de parcari particulare, in principal in centru, unde poti sa iti lasi masina daca ai treaba prin oras pentru doar aproximativ 3 lei ora/jumatatea de ora, in functie de zona.
Prezenta parcarilor in oras nu afecteaza cu absolut nimic din punct de vedere estetic. Pana sa ma uit atent nici nu-mi dadusem seama ca sunt parcari cladirile respective.


Numai ca notiunea de loc de parcare nu e aceeasi pe cele doua continente. Romanii care ar trebui sa se (pre)ocupe de amenajarea locurilor de parcare gandesc bidimensional, mai exact tragem doua linii cu bidineaua si gata amenajarea! Japonezii insa vad lucrurile tridimensional. Are rost sa mai zic ceva? Mai bine priviti pozele: de la simpla parcare in fata blocului (exista si varianta pentru bicilete) pana la parcarea unui mare hotel (Grand Hotel Hamamatsu) si nu numai.



From Parcari


From Parcari


From Parcari


From Parcari



From Parcari


From Parcari


Masinile pe care le vedeti se afla la al doilea etaj al unui hotel.




From Parcari


From Parcari

Cred ca mai ieftin am iesi daca i-am chema pe japonezi sa ne faca parcari, avand in vedere cati bani se cheltuie aiurea, fara nici un rezultat. Sau poate nu stim in curtea cui sa-l cautam...


2 comentarii:

  1. Nu conteaza numai cat costa parcarea, ci si cat sunt taxele anuale. Oricum, pt orasele din Romania (Iasi, Cluj-Napoca, ... au max 15km in diametru), tot mai buna e solutia europeana: bicicleteeeeeeeee

    RăspundețiȘtergere
  2. Bicicletele nu sunt o solutie care sa inlocuiasca parcarile, pentru ca n-or sa dispara automobilele. Bicicletele ar fi o varianta alternativa pentru transportul in orase.
    Numai ca apare alta problema: iti asumi tu riscul sa iesi cu bicicleta pe strazile din Iasi de exemplu? Nu avem inca civilitatia din vest si nici din Japonia in ceea ce priveste oamenii, mai ales conducatorii auto, asa ca mersul zi de zi cu bicicleta pe strazile unui oras aglomerat mi se pare un gest sinucigas.

    RăspundețiȘtergere