miercuri, 12 august 2009

Cum imprumuti o carte de la biblioteca fara bataie de cap

Invitabil ca, atunci cand esti student sau predai, la un moment dat ajungi sa ai nevoie de o publicatie de la biblioteca. Stiu, mai nou poti gasi aproape orice pe internet. Sincer prefer varianta tiparita, prefer sa citesc o carte mai mult sau mai putin stiintifica da' in varianta clasica. Asta nu inseamna ca hardul nu contine o uriasa biblioteca sub forma de pdf-uri care se inmultesc pe zi ce trece si pe care evident le folosesc. Cand insa nu sunt in criza de timp cu gasirea informatiei imi place sa rasfoiesc cartile.

Din fericire acum procedura de procurare nu mai e asa complicata cum era cand eram in Iasi. Daca ma gandesc bine, zece ani am fost client fidel BCU. Cel mai neplacut era in perioada studentiei cand vroiam nu vroiam trebuia sa astept la binecunoscuta (de unii) coada la inceput de an pentru eliberarea/prelungirea permisului.

Odata cu trecerea la alta categorie de cititori si procedura a devenit mai usoara pentru ca nu trebuia sa ma inghesui in octombrie odata cu toti studentii, permisul fiind valabil pana la sfarsitul calendaristic al anului. In rest ce sa zic, e grozav la BCU ca poti cauta ce ai nevoie online si daca ai cota cartii pe care o vrei totul e simplu. Si din fericire, mai toate doamnele bibliotecare pe care le cunosc sunt extrem de amabile si dragute si au rabdare sa iti aduca nspe carti sa vezi care e cea in care gasesti ceea ce cauti!

Aici la biblioteca univeristatii e insa mult mai simplu. Nu ai nevoie de permis special. Cardul de student, magnetic, cu care poti sa iti schimbi parola la contul de mail de pe serverul universitatii, poti deschide usile in weekend si seara dupa ora 10, si alte chestii de-astea, cum ziceam, cardul de student e pe post de legitimatie.
Accesul in biblioteca se face numai pe baza de card. L-ai scanat si intri. N-ai card, nu intri. Nu trebuie sa supravegheze nimeni cine inta sau nu in biblioteca sau sala de lectura. Mai departe poti cauta cartea de care ai nevoie ori in sistemul clasic ori pe electronic. Cota e cu numarul raftului pe care se afla. Nu stiu daca toate publicatiile sunt direct accesibile, oricum cele in engleza pe care le pot pricepe stiu unde le gasesc.
Te-ai dus frumos, ti-ai ales ce ai nevoie, poti zabovi la o masa sau poti sa le iei cu tine. Nu inebunesti pe nimeni pentru asta. Scanezi frumos cardul de student si cartile si primesti o hartiuta care iti spune cand trebuie sa le returnezi. Acelasi automat (e aparatul din prima poza in dreapta) ti le poate prelungi daca vrei.



Mi-a placut ca, in primul rand nu fugaresti pe nimeni printre rafturi, si-apoi termenul de imprumut nu e doar doua saptamani ci deocamdata vad ca le-am luat pe aproape doua luni. Garantat termin mai repede cu ele, dar pur si simplu ideea ca nu trebuie sa vin des sa dau treaba cuiva mi se pare grozava. Plus ca-mi place sa umblu eu printre rafturi cautand cartea de care am nevoie sau doar uitandu-ma. Mai scanezi o data cardul si-ai iesit!

2 comentarii:

  1. Nu pe toate le gasesti la rafturi. Unele le poti imprumuta pe termen scurt (1-2 zile) cu posibilitate de prelungire, altele pe termen lung. Si in Anglia e la fel. Mai mult, in Anglia puteai sa faci Library Request, daca nu gaseai un articol in biblioteca universitatii, puteai face o astfel de cerere si ti se aducea o copie xerox de la bibliotecile din Anglia care il aveau. O chestie foarte tare si pe care am folosit-o din plin.

    RăspundețiȘtergere
  2. S-ar putea sa ai dreptate, nu stiu. Eu am imprumutat vreo opt carti pana acum si cu toate a fost la fel. Ce-i drept e ca sunt in engleza deci s-ar putea sa nu fie foarte solicitate.
    Cat despre chestia cu comanda am folosit-o si eu, prin intermediari si nu aici, desi cred ca e posibil.

    RăspundețiȘtergere