luni, 27 aprilie 2009

O fi sau nu fericirea legata de sanatate???

Zicea azi Andreea pe blog ca “e trist ca 73% dintre europeni asociaza fericirea cu sanatatea.” Avem doua afrimatii: "daca nu trebuie sa mergi la doctor insemana ca esti sanatos " si "daca esti sanatos esti fericit". Rezulta clar ca daca nu trebuie sa mergi la doctor esti fericit. Trebuie sa recunoasteti ca afirmatia e cat se poate de adevarata, chiar daca situatia e trista.
Stiu foarte bine cum e cu mersul la medic in Romania: cozi peste cozi, pilele care intra peste rand, medic care te trimite la alt medic care te trimite la analize si tot asa esti trimis in nspe mii de locuri. Si peste tot logic cozi si iar cozi. De cele mai multe ori nici macar nu poti astepta civilizat pentru ca nu-mi amintesc sa fi mers in vreun spital sau la vreun cabinet unde lumea sa nu astepte si in picioare. Si cand crezi ca toate cozile s-au terminat si iesi cu reteta in mana de la doctor peste ce dai? Peste coada de la farmacie, eventual dupa ce iti vine randul afli si ca nu au macar unul din medicamentele de pe reteta ta… Asta e sistemul de sanatate romanesc. Nici pacientul nu e fericit, nici medicul pentru cearsafurile de hartie cu nspe mii de rubrici si coduri pe care trebuie sa le completeze.
Azi a fost a doua oara cand am vazut si eu cum e cu sistemul de sanatate japonez. Platesc lunar cam cat plateam si in tara, daca nu mai putin. Pentru asta am primit un card. Bun, si-ajungi la medic. De obicei is mici clinici, la spitale mari n-am fost si sper nici sa nu ajung. La receptie prezinti frumos cardul de asigurat dupa care te-asezi frumos si-astepti. Vine o asistenta si te interogheaza foarte politicos ce si cum te doare, care-i problema. Pe mine m-a durut spatele zilele astea, asa ca a hotarat sa fac o radiografie inainte sa intru la medic. Daca eram in tara eram trimisa eventual in alta parte pentru analize. Aici radiografia se face pe loc si in acelasi loc.
Pana m-am prins ce se intampla am terminat cu analizele si-am ajuns iar in sala de asteptare. Mare, cu locuri pentru toata lumea, nu statea nimeni in picioare si era suficient de aglomerat. Apoi am intrat la medic, m-am mirat cat de bine vorbeste engleza desi era trecut de cincizeci de ani si putini japonezi de varsta lui vorbesc engleza… La celalalt medic la care am fost am constatat acelasi lucru. M-a intrebat ce si cum, a deschis pe calculator un fisier cu numele meu si s-a uitat la radiografiile care erau inregistrate acolo. Din start daca ma gandesc vreo doua zile pierdute pe la cozi daca eram in tara...
Dupa ce s-a terminat consultatia am mai asteptat in sala doua minute pana am fost chemata la triaj sa platesc pentru consultatie (asigurarea acopera cam doua treimi, oricum am dat cam 50 de ron) si sa primesc reteta. Farmaciile nu-s ca la noi zece pe metru patrat la fiecare colt. Medicamentele le cumperi de la farmacia clinicii, in rest gasesti drug store echivalentul tonetelor cu pastile bune la toate dar care nu strica la nimic, unde mai sunt si cosmetice si produse pentru curatenia casei si alimente.
In farmacie nici gand de aglomeratie. Intri frumos dai reteta si cardul de sanatate si te-asezi si-astepti pana vine farmacistul si-ti da medicamentele explicandu-ti clar ce si cum. Hartogaraia e facuta de asistente. Toata povestea a durat cam o ora jumatate. Eh, se pare ca nu e nimic grav cu mine si pot sa zic ca sunt fericita ca nu mi s-a intamplat asta in Romania numai gandindu-ma la cate cozi ar fi trebuit sa stau, cat timp as fi pierdut si cati nervi mi-as fi facut. Asa ca zic eu, fericirea sta si in sanatate, mai ales pentru romani!

4 comentarii:

  1. Un blog foarte interesant.Imi place la nebunie cum scrii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Un blog interesant. Nu imi place insa ca prezinti Japonia in comparatie cu Romania. Doroftei niciodata nu s-ar fi putut batut cu Tyson :). Lumea deja e invadata cu informatii din Occident, i se prezinta lumea la care noi doar visam si de aici se naste si ura asta pentru politica, politicieni, sistem juridic, institutiile statului etc. Romanului i se naste o ura ...asupra propriei tari. Si asta nu e deloc bine. Nu este totul perfect ( defapt cam nimic nu este bine la noi) insa cred ca nu ar trebui sa tot criticam ...ca asta facem de 20 ani, ci sa punem "osul la treaba". Sa schimbam sistemul ( ticalosit ar fi spus Basescu). Intr-adevar este un sistem ticalosit. Insa 50 de ani de comunism si-au spus cuvantul. Ne revenim greu, mai ales ca foarte multe lichene a vechiului sistem sunt inca prezente.
    Nu vreau sa ma intelegi gresit ...chiar sunt bucuros sa vad cum e stilul de viata in Japonia, insa prezentat prin comparatie cu Romania nu mi se pare ok.

    Toate cele bune

    RăspundețiȘtergere
  3. De-aici, din departari deocamdata atat pot face: sa va arat, pentru cei care nu stiau, ca se poate si altfel, se poate si mai bine, aici pe Pamant si-n vremurile astea in care traim. Nu vreau sa starnesc ura nimanui pentru Romania, nu-mi urasc tara. Prezint doar aspecte ale vietii pe care le traiesc.

    RăspundețiȘtergere