V-am promis, așa că mă țin de cuvânt: din seria lucruri care fac Japonia diferită de România (sau invers) revenim la transport. Trecem azi la cum se circulă cu trenul în Japonia. Pentru exemplificare, conferința de zilele trecute s-a potrivit de minune pentru că am avut ocazia să fac poze. Vorbe, vorbe, dar trebuie și dovedite! Defect profesional, recunosc!
Să începem cu gările. Nu seamană cu modelul românesc, de care chiar nu îmi e dor. Nu cred că am trecut la noi printr-o gară care să mă impresioneze, în mod plăcut, evident. Poate Burdujeniul din Suceava, după cele 6 luni, teoretic, vreo câțiva ani practic în care a fost renovată. Poate și de asta evit să merg cu trenul în România.
Aici găseşti tot ce ai nevoie în gară, de la magazin de suveniruri, la librărie, cafenele, restaurante în care poţi intra să mănânci, nu din care simţi că duhneşte a bodegă la măcar 50 m de la intrare. Ca să faci rost de bilet nu e absolut necesar să stai la coadă şi să dai de o casieră care n-are chef de muncă azi şi te tratează cu ..., ori are ceva mai bun de făcut. Automatul de bilete te serveşte prompt şi rapid. Şi nu intri pe peron decât dacă ai bilet, ca şi în alte ţări în care funcţionează sistemul fără naş...
Trenurile sunt în primul rând confortabile începând de la cele de navetiști, după cum puteţi şi voi vedea în pozele de mai jos. De Shinkansen nu mai zic... Punctualitatea nu se pune în discuție, nu numai la trenuri, ci în general în Japonia. La fel şi curăţenia care e ceva natural aici, chiar dacă, de exemplu pe stradă NU sunt coşuri de gunoi! În plus siguranţa călătorilor este importantă nu numai în tren dar mai ales pe peron. Există grilaje speciale iar apropiera trenului este semnalizată şi sonor.
Civilizaţia stă nu numai în confortul şi viteza Shinkansenului, dar mai ales în modul în care fiecare din noi se poartă cu cei din jur. Nu neapărat pentru vârstă, că până la urmă n-are nimeni nici un merit pentru faptul că timpul trece, indiferent de rasă, sex sau ori ce alt criteriu, ar trebui să învăţăm să ne respectăm între noi. Cred că acesta e primul lucru şi totodată unul esenţial care face diferenţa între Japonia şi România.
Nu numai in Japonia! In metroul din Paris, de exemplu daca aveam loc si eu si Luci (sotia) dar pe banchete diferite, intotdeauna se ridica cineva (mai tanar) sa cedeze locul ca sa putem sta alaturi! Nostim, nu?
RăspundețiȘtergereE greu sa acceptam aceste modele, e mai simplu sa scuipam, sa aruncam gunoi unde-o fi, etc. si sa ne vaitam... Ar fi interesant de confirmat cat a durat si cum au reusit sa ajunga in situatia de a intretine aceasta stare de fapt ca fiind normalitate; unora le trebuie ciomag, altora doar vorba inteleapta dar ferma si exemplul personal...
RăspundețiȘtergere