sâmbătă, 4 septembrie 2010

A fi sau a nu fi altceva decat sofer in Japonia

Postasem in urma cu ceva vreme sondajul referitor la ambulante: Cu ce viteza credeti ca intra intr-o intersectie o ambulanta in Japonia? Raspunsurile au aratat faptul ca parerile sunt impartite, aproape egal... In acelasi timp am incercat sa fac un filmulet cu o ambulanta intrand in intersectia de sub geamul meu. Din nefericire pana luam camera, pana o setam pe modul video, pana ieseam pe balcon... s-au dus ambulantele. In apropiere se afla un spital, de aceea am posibilitatea sa le vanez. Am prins in schimb o masina de pompieri.


Lasand la o parte dovezile vizuale, va povestesc cateva din aspectele sesizate in cei aproape doi ani de cand sunt aici. Indiferent de mijlocul de transport si de situatie, japonezii sunt oameni calmi. Rar vezi pe cineva care sa iasa din tiparul asta. Iesi la plimbare seara si te intalnesti pe strada cu oameni care-si plimba cateii. O data ca n-ai sansa sa fi mai norocos calcand in ceva neplacut pentru ca strang, in general, mizeria eventual facuta de patrupedul din dotare. In al doilea rand, cateii astia se comporta cu totul si cu totul anormal pentru mine: in doi ani de zile nu m-a latrat absolut nici unul, nici macar nu a sarit sa ma adulmece. Si conform studiilor sunt mai multe animale de companie decat copii, in conditiile in care, tot conform studiilor, in majoritatea familiior sunt cel putin doi urmasi... Se pare ca e adevarat faptul ca animalele sunt precum stapanii, stresul transmitandu-se si la specia lor.

Concluzia e ca nu m-a latrat/muscat nici un catel, nici ca pieton si nici ca bicilist. In aceleasi ipostaze n-am ajuns inca nici pe capota vreunei masini, pentru ca aici permisul de conducere se ia pe bune, adica daca reprezinti vreun pericol pentru societate nu-l iei. Soferul invata ca el, care are caroserie, trebuie sa aiba grija de cei mai putin protejati, motociclisti, bicilisti, pietoni. Din cauza asta nici nu sunt atat de multe accidente urate ca la noi unde zilinic apare ceva, din cauza asta aici viata are prioritate. Nu se grabeste nimeni atat de mult incat sa puna in pericol viata cuiva. Chiar si pe o strada libera in noapte, cum e cea de langa locuinta mea, doua benzi pe sens si-n linie dreapta pentru vreo doi kilometri, nu vezi pe nimeni facand curse.


Nici macar ambulanta sau masina de pompieri nu intra in intersectie cu 100 si la ora. Daca strazile sunt circulate, masinile salvarii, politiei, etc in misiune OPRESC inainte de a intra in intersectie pentru a evita orice pericol. OPRESC, poate n-ati inteles, nu se rastoarna sau se ciocnesc cu alte masini asa cum se intampla pe alte meridiane. Siguranta e prima regula de circulatie, siguranta celui care conduce si a celor din jur. Asta e esenta respectului pentru oameni.

M-am distrat cand, mergand spre plaja pe stradutele dintre lanurile de orez, am intalnit intersectii in care toata lumea, indiferent de directia din care venea, avea semnul cedeaza trecerea. Credeti ca se intampla multe accidente in astfel de intersectii? Ei bine nu, pentru ca aici exista respectul pentru cel de langa tine...

Evident ca se mai intampla si lucruri neplacute, mai sunt si cascati. Era de cateva ori sa fiu luata pe capota vreunei masini cand mergeam cu bicicleta. Doar ca daca se respecta vitezele legale si cateva reguli de bun simt e simplu sa eviti lucruri neplacute.

Si ma intreb cu ce ii ajuta pe unii sa aiba masini grozave si sa goneasca si sa incalce legea si sa nu le pese nici de viata lor nici de viata celor din jur? O fi asa grozav? Nu mi se pare...
 

8 comentarii:

  1. Nici mie nu mi se pare si cred ca mai sunt oameni carora nu li se pare ^_^ Problema e va suntem in minoritate :))
    Nici eu n-am avut probleme cu traficul si cainii in Japonia, nici n-am vazut caini sau pisici vagabonzi, exista?! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Pisicile sunt putin vagaboande de la natura:)) Ma mai intalnesc cu ele prin curtea universitatii dar sunt convinsa ca au stapani, doar ca acestia le lasa sa socializeze seara ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Laudabil calmul niponilor.

    Ma intreb insa daca, ccidentata grav, doamne fereste!, as vrea sa ma aflu in Japonia si sa ma duca ei la spital, incet-incet, oprind la toate intersectiile, ca sa nu atenteze la siguranta celorlalti participanti la trafic. :P

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa e, insa in Romania nu garanteaza nimeni ca apare salvarea la timp sau, odata ajuns la spital, te baga careva in seama, asa ranit grav... din nefericire stiu mult prea multe cazuri...

    RăspundețiȘtergere
  5. Aceasta poveste chiar vine din alta lume.
    Chiar in aceasta seara remarcam faptul ca se intorc vremurile de inainte de '89.
    Primaria intarzie sa aprinda iluminatul stradal ca sa faca economie.
    Asa ca... poti sa calci in orice! Iti dai seama doar acasa.

    RăspundețiȘtergere
  6. Neplacut intr-adevar. Si daca n-ar mai fi si altele...

    RăspundețiȘtergere
  7. Trebuie sa recunosc ca sunt dezamagit
    am votat acolo ca o ambulanta intra in intersectie cu 60 -100 la ora

    RăspundețiȘtergere
  8. bine ca nu era nici un premiu:))) n-ai pierdut nimic!

    RăspundețiȘtergere