sâmbătă, 25 septembrie 2010

Fukuoka

Din cenusa vulcanica a Kagoshimei am poposit si pentru o vizita in Fukuoka, cel mai vechi oras japonez si cel mai apropiat de China si Coreea. Evident, prima oprire a fost la malul marii, Marea Genkai. Pana la urma tot Pacificul e si-aici... Punctul de atractie al zonei il reprezinta turnul Fukuoka, care este si cel mai inalt turn maritim, avand 234 m. Exceptand privelistea oferita de pe platformele de observare, arata si bine, fiind acoperit de oglinzi, iar antenele montate pe el ii confera si-o latura practica. 


Superba zona, minunata plaja. Si mai frumos pentru ca in afara de cativa copii pe cele cateva terenuri de volei si vreo doi coreeni veniti in vizita nu prea era nimeni. Apa calda si curata, nisipul la fel. Am zabovit cu mare placere cateva ore bune in cele doua zile petrecute aici. Albastrul marii il avem si noi, pacat ca nu exista interes pentru a-l pune in valoare...Printre locurile mai importante din Fukuoka se numara si parcul Ohori, care mi-a adus aminte de casa pentru ca e similar, ca aranjament, cu cel de-acasa: o insulita in mijlocul unui lac. Plin de crapi uriasi, rate, testoase, pe care lumea vine sa le hraneasca, e in acelasi timp loc pentru relaxare sau plimbare pe uscat sau pe apa cu hidrobicicleta sau barca pentru cei mai curajosi, dar si loc pentru cei pasionati de barci teleghidate, mai degraba vaporase in miniatura avand in vedere detaliile cu care sunt construite unele mini-ambarcatiuni.


Nu departe de Ohori se afla ruinele castelului din Fukuoka, mai bine zis ruinele fundatiei, deoarece structura de desupra era realizata din lemn. Am ajuns cam tarziu pentru nuferii de pe lac. Nu si pentru umbra copacilor seculari care ne-a prins foarte bine dupa o zi calduroasa. Gradina de ume, pruni japonezi, si cea de ciresi trebuie sa fie superbe primavara. Acum n-a fost chiar atat de interesant. Ma intreb totusi cum au pus piatra peste piatra de a rezistat atatea secole...


Vedeti, nu sunt chiar atat de inalta! Mi s-a parut interesanta poza de mai jos reprezentand o varianta, nu neaparat si cea adevarata, a castelului de pe vremea cand era inca in picioare, adica in jur de 1600. Baza din piatra exista aproape in intregime. Structura de deasupra insa nu...


Alt punct de interes turistic in Fukuoka sunt terminalul pentru pasageri al portului unde se afla un alt turn. Merge insa si-o plimbare prin oras sau, pentru o gura de aer conditionat, prin galeriile de shopping, de fapt strazi acoperite si impanzite de magazinase, restaurante si tarabe, unde gasesti aproape orice. Cam in toate orasele se gasesc astfel de zone si sunt o escapada nu doar pentru zilele toride dar si pentru cele ploioase. 

Un comentariu: