duminică, 3 ianuarie 2010

Anul Nou pe alt meridian

"Agemashite omedeto gozaimasu!"Asa zic japonezii La multi ani cu ocazia schimbarii anului calendaristic. A trecut rapid Craciunul si-a venit anul nou care aici e o sarbatoare importanta. Si cum tot ma plangeam ca nu am zapada, a nins in Hamamatsu in ultima zi din 2009 si in prima din 2010. Acu sa nu va imaginati ca pe-aici sunt nameti ! Ninsoare inseamna un norisor doi din care se scutura cativa fulgi asa cum scuturi firmiturile de paine de pe fata de masa, si cam tot atat dureaza. M-am bucurat evident desi nu pot spune ca am avut parte de zapada.





Daca anul trecut am avut un revelion romano chinez, anul acesta a fost romano-japonezo-brazilian tinand seama de natiile celor cu care m-am distrat si, evident, de meniu. Am constatat inca o data ca nu e atat de importanta mancarea si bautura, nici locatia si nici muzica asa cum sunt cei cu care petreci. Sunt bucuroasa ca am acceptat invitatia prietenilor mei, Bianca & co, de a fi impreuna la trecerea dintre ani ! Si la cat de bine ne-am distrat am pus si de-un bis cu alte delicatese pe care nu apucaseram nici macar sa le gustam de revelion.





Dupa experienta de nou an romano-japonez a venit partea suta la suta japoneza, in casa prietenei mele Hide. Pentru japonezi prima zi din noul an e dedicata rugaciunii si familiei, a doua vizetelor primite sau facute. Stiind ca-mi place sa gust orice fel de experienta legata de cultura si traditiile japoneze, m-a invitat la ea pentru cina.

La usa m-a intampinat decoratiunea speciala de sarbatoare care e plasata acolo pentru noroc , bunastare si pentru a pazii casa de rele. In interior un aranjament cu prajituri de orez si-alaturi am observat teancul de felicitari de anul nou. AIci e un obicei foarte important sa trimiti prietenilor si cunostintelor felicitari. Scrise din timp acestea stau la posta si sunt livrate chiar in prima zi a anului.

Meniul a fost traditional japonez. Nu stiu sa va zic ce-am mancat exact, cele cateva tavi contineau, conform meniului care le insotea, vreo douazeci de ingrediente fiecare, diferite legume si feluri de peste si fructe de mare, sofisticat pregatite si aranjate, cam dulci ce-i drept pentru gustul meu. Am gasit totusi cateva delicioase si sincer prefer stilul asta. La noi ar fi fost un platou care ar fi continut probabil douazeci de tipuri de produse din porc, slanina-n loc de creveti, carnati in loc de ton si tot asa… Diferenta e ca aici nu cred ca stirile de dupa sarbatori incep cu cele x cazuri de internari din cauza exceselor alimentare sau de toxinfectii ca sa nu mai vorbim de infarcturile care nu ajung la televizor. Or fi si pe aici cateva cazuri, desi la cat de slabi sunt toti si la stilul in care i-am vazut ca mananca, ma indoiesc.







Sake-le a mers perfect cu meniul japonez, pana sa ne dam seama au si trecut cateva ore multiculturale. N-am putut pleca fara promisiunea ca o sa gatesc mancaruri romanesti pritenilor mei japonezi si m-am ales fara sa cer cu promisiunea ca imi vor coase un kimono pe masura mea !
Primele doua zile din an au fost pline de evenimente. Nu-mi doresc sa stiu ce-o sa mi se intample in noul an, nici sa se intample ceva anume, vreau doar sa ma bucur la maxim de tot ce am si voi avea ! Prietenilor le doresc sa aiba puterea sa ma suporte si anul asta, pentru ca fara ei n-as fi avut un an asa grozav dar, intr-o oarecare masura si invers ! Si invidiosilor le doresc putere, or sa aiba nevoie, ca de obicei. Un an bun tuturor !

2 comentarii:

  1. Bravo! Asta este important: traieste prezentul, trecutul oricum nu-l putem schimba iar viitorul, oricum ar fi, nu prea e previzibil. La multi ani! N.Cojocaru

    RăspundețiȘtergere