luni, 2 noiembrie 2009

Lucruri care fac diferita Japonia - imbracamintea

In weekendul care a trecut mi-am zis ca mi-ajunge cat stau prin laborator asa ca am decis sa nu pun piciorul prin campus si sa merg la shopping, activitate pe care n-am mai practicat-o de tare mult timp. Umbland prin magazine, evident ca m-am uitat si dupa ceva interesant de imbracat. Nu v-am mai zis, Japonia e diferita si prin modul in care oamenii de aici se imbraca.

Sa explic putin. In primul rand si cel putin teoretic nimanui nu-i pasa cum te imbraci. Practic le place sa se uite la cineva imbracat frumos. In al doilea rand tinutele casual, adica de zi cu zi, variaza de la clasicele (aici) rochii lalai si pana in gat, eventual si in nuante sterse, pana la tinutele de Barby. Mai exista si varianta kimono adaptata de doamne in general in varsta.

Avand in vedere ca majoritatea femeilor aici is cam doua la scobitoare isi permit sa puna pe ele si rochii lalai si tinute Barby sau mai bine Sandy Bell daca va aduceti aminte cine e. De aratat bine oricum n-arata. Pe langa costumatiile casual mai sunt si cele de job, incep cu primele.

Indiferent de vreme, majoritatea jumatatilor de scobitori (in sectiune transversala si longitudinala ca daca ma gandesc merg si patru la scobitoare!) poarta bluze cu maneci lungi, pe gat sau inchise la baza gatului, mai rar mulate pe corp si mai rar in culori vii. Daca aleg o bluza cu maneca scurta, atunci nu lipsesc din dotare manusile fara degete lungi pana la umar, asa ca sa completeze maneca lipsa, nu de alta dar nu le place sa se bronzeze. Ma gandeam eu ca e cam pustie plaja asta primavara cand a inceput sa fie vreme de stat la soare. Tot pentru/contra soarelui nu lipseste din dotare o palarie, in general cu boruri uriase si care cad pe ochi, dar si o umbreluta de soare.

Revenind la bluze, deasupra neaparat o rochita sau ceva de genul intre bluza si rochie, larga. Sub ea ori pantaloni ori neaparat colanti, evident mati sau pantalonasi scurti, trei sferturi, etc. Asta e un fel de tinuta specific japoneza, evident ca nu chiar toate is imbracate asa.

La celalalt pol sunt fetitele Barby care, indiferent de anotimp si temperatura poarta pantaloni foarte scurti ori fusta, pline de accesorii, de cele mai multe ori mai multe decat ar fi cazul. Asta e alta boala aici: chestiile sclipitoare si/sau colorate. Pietricele, inimioare lipite pe mobil, genti, brelocuri peste brelocuri, catarame, clamite de par si cate altele. Moda sclipitoare nu e adoptata doar de fete ci si de baieti. Nu-i nimic nou daca vezi vreunul cu o clama de par roz sclipitor in par... Ori vreunul care se da shmecher dar la mobil are un breloc cu un ursulet roz.

Majoritatea baietilor au parul la fel de lung ca fetele ca nu te prinzi daca nu te uiti atent care ce e. Moda la baieti e cu pantalonii cu vreo doua marimi mai mari, incalatamintea la fel, evident nelipsind posetele si accesoriile mai mult sau mai putin colorate si sclipitoare. Daca ma gandesc baietii se imbraca mai colorat decat fetele.

Nu va zic ce complicat e sa dai in magazine peste haine cu ceva culoare si care sa nu arate ca un sac... Marile lanturi europene sunt si aici dar marfa e facuta cred special pentru Japonia pentru ca nu sunt produse similare.

Desi deux piece-urile sunt garla sa nu va imaginati ca gasesti usor ceva care sa nu fie sters si plictisitor. Serioasa tinuta da' totusi! Ce sa va zic, difera mult stilul japonez de cel european. Din nefericire nu pot proba cu poze, nu m-a pasionat subiectul, promit sa reabordez subiectul mai incolo.


Am umblat ore bune prin magazine si n-am gasit nimic purtabil. De data asta n-am avut noroc, asta e, poate data viitoare!

Un comentariu: