joi, 12 noiembrie 2009

Japonia - de ce aici oamenii sunt foarte slabi

De cand am venit in Japonia m-am tot intrebat cum pot fi oamenii atat de slabi aici. Nu am toate informatiile necesare pentru a lamuri problema dar pot sa-mi dau putin cu parerea.

Nu inteleg de ce „moda” impune ca toti sa fie trasi prin gamalia acului... Pentru europeni imaginea este binecunoscuta mai mult in randul fetelor, care au drept exemplu fotomodelele. Evident ca in ultimii ani s-a dezvoltat extrem de mult obsesia pentru a avea o astfel de silueta, nspe mii de site-uri dau fel de fel de sfaturi, mass media prezinta „recordurile” la care a mai ajuns vreuna din vedete si tot asa.

Japonezii se deosebesc de situatia asta prin macar doua aspecte. Primul ar fi ca aici molipsiti de obsesia siluetei mai degraba sunt barbatii, in general tineri. In al doilea rand mentinerea unui anume standard legat de dimensiunile corporale este chestiune de interes national.

Probabil ca si regimul alimentar, suficient de diferit de cel european, contribuie la procentul redus de grasime din posesia personala a japonezilor. Oricum, a spune ca aici nu se consuma junk food e total neadevarat. Cel putin printre tineri, binecunoscutele marci fast food sunt la destul de mare cautare.

Ce e insa de admirat nu e ce, cum si cand mananca, ci ce mai fac pe langa asta. Grija pentru sanatate este mare, dar si educatia e total diferita in privinta asta. Aici copiii sunt invatati de mici sa practice o gama larga de sporturi, nu cred ca sunt multi asa ca la noi tentati sa-si ia scutire... Pe masura ce cresc nu abanoneaza miscarea si exercitiu si ati fi foarte uimiti sa vedeti cate persoane trecute de prima si a doua tinerete gasiti in salile de sport, facand jogging pe strada sau macar plimbandu-se. Evident ca au si unde, peste tot exista sali si mai sunt si pline. Sa va mai zic ca toti stiu sa inoate? Se mira cand aud ca eu habar nu am pentru ca aici invata toti in clasele primare.

In afara de grija pe care fiecare o are de propria sanatate si silueta, anual firmele fac controale medicale angajatilor. Dimensiunea taliei pare sa fie unul din criterii. Atunci cand procentul celor care sar din standarde creste, creste si contributia baneasca pe care firma respectiva trebuie sa o furnizeze in fondul asigurarilor de sanatate. Aveti aici un reportaj facut de CNN daca va intereseaza subiectul.


O fi sau nu mai bun sistemul asta nu stiu. E clar ca Japonia e o tara de slabanogi, dar exista si suficienti bine facuti, nu asa multi ca in alte parti insa. Oamenii sunt sau cel putin par a fi mult mai sanatosi si e clar ca miscarea te face sa imbatranesti mai frumos si mai sanatos. E o lectie pe care vreau sa o invat si sa nu sa ajung la o anumita varsta la care sa spun ca miscarea si sportul nu sunt pentru mine. Vreau ca la 80 de ani, daca o sa ajung la varsta asta, sa am suficienta energie, sanatate si mobilitate sa pot dansa un tango. E un tel zic eu suficient in ceea ce priveste sanatatea si pe care l-am fixat de cand sunt aici! Cred ca e mai important sa ai o conditie fizica buna decat sa fii slabanog.

2 comentarii:

  1. in felul in care se hranesc este un mic "secret" provenit din medicina preventiva de tip chinezesc.
    alimentatia ideala este pentru ei, contine cele 5 tipuri de energii fundamentale, care hranesc cele 10 organe principale si meridianele corespunzatoare. cele 5 tipuri de energii au drept corepondenti si cele 5 "arome" principale. sunt sigur ca in meniul lor traditional se regasesc gusturile: sarat, dulce, acru, amar si picant.

    pentru vitalitate la 80 de ani eu ma gandesc ca e mai potrivit taijiquan-ul , insa asta e alta poveste.

    RăspundețiȘtergere
  2. Japonezii nu se omoara dupa mancaruri dulci si nici picante spre deosebire de chinezi care pot folosi la o mancare cateva sute de grame de ardei iute... S-ar putea sa conteze mai mult ce mananca, nu stiu. Oricum medicina chineza traditionala e foarte interesanta si am gasit multe sfaturi care m-au ajutat!
    Deocamdata a inceput postul asa ca mai usor cu mancare :P !

    RăspundețiȘtergere