luni, 22 februarie 2010

In cautarea iernii

-a terminat anul universitar, primavara se lupta sa isi intre in drepturi. Nu i-am invidiat pe cei de acasa pentru nameti si saptamanile de ger cumplit, insa parca mi-a fost putin dor. Asa ca am hotarat, de anul trecut ce-i drept, sa imi rezerv cateva zile pentru „portia de iarna”. Am verficat din timp pe internet prognoza meteo si nu mi-a venit sa cred cand in dreptul grosimii stratului de zapada am vazut 360 cm... Mi-am zis ca o fi o greseala de tipar, bine ca e zapada. Am uitat sa va zic, ne-am pornit spre Tsugaike Kogen, una din nenumaratele statiuni din Nagano. 

Nu a trebuit mult ca sa gasim prima dovada de iarna autentica. Primul popas l-am facut intr-un loc de unde in zilele fara ceata si nori se vede Fuji san in toata splendoarea lui. Anul asta norocul n-a fost de partea mea, datorita cetii am ramas doar in minte cu imaginea de anul trecut.(curiosii pot da click pe link s-o vada!) Am profitat insa de ocazie pentru a lua cu mine atmosfera de iarna, in cateva poze.













A doua oprire a fost ceva mai calduroasa: am vizitat un templu si-am luat o gura de... primavara. Greu e de gasit iarna!






Templul nu m-a impresionat atat de mult tinand seama ca nu ma pasioneaza deloc budismul si faptul ca am vazut deja o multime de temple... Mai interesant a fost aerul primavaratic imprastiat de cei cativa pruni infloriti din imprejurimile templului. Prunilor nu le prea pasa nici de zapada si nici de frig. Si cum sunt mai speciali decat ciresii, trebuie sa infloreasca mai devreme si sa imprastie in jur un parfum minunat.



View Larger Map

Dupa mai bine de sase ore de mers cu autocarul am ajuns la destinatie. Desi in privinta transportului Japonia este destul de bine dezvoltata, muntii reprezinta o provocare. Neexistand shinkansen pe acest traseu si trenul si autocarul sunt solutii cam la fel de rapide pentru a strabate cei aproximativ sase sute de kilometri.
Camera a fost ceva mai confortabila decat cea in stil japonez de anul trecut. 


Si cum n-am mers la munte pentru a sta in camera, am dat o raita prin statiune, cateva poze, „omiagi” adica suveniruri pentru colegi si cateva vederi. Am fost uimita sa gasesc vin rosu japonez, evident ca am fost curioasa cum e. Nu e Bordeaux, dar e bunut. Culoarea superba, usor aromat, cu o tenta de vin facut in casa.


Revenind la iarna, zapada era la locul ei, din plin, nu mai zic ca dupa ce am ajuns a si inceput sa ninga! Ca-n povesti! Numai ca in povestile astea drumurile nu sunt inzapezite desi pe margine stratul de zapada e aproape dublu cat mine de inalt. Putina bulgareala nu strica!




Am avut noroc de vreme buna, dimineatile au fost insorite si caldute. Frigul se lasa pe seara o data cu ceata si ninsoarea. Un frig de care mi-era dor, placut, nu ca cel din Hamamatsu dat de vantul rece care incepe congelarea de la oase spre exterior. 




 

Din multimea de partii, am ales si eu vreo doua asa mai pentru incepatori ca mine! A doua bulina mai putin alba pentru mine... am aflat ca toti japonezii invata in scoala primara nu numai sa inoate dar si sa schieze si e obligatoriu! Chiar si pentru cei care locuiesc in zone indepartate de munte se organizeaza anual excursii speciale in care elevii iau lectii. De asta poate si exista multe partii si multi oameni care le folosesc. Toata lumea are de castigat pana la urma. La mare cautare am observat ca e snowboarding-ul. Cine vrea sa incerce poate inchiria un snowboard dar poate solicita si un instructor care sa-l indrume.
 N-am indraznit sa incerc, m-am multumit sa-mi imbunatatesc tehnica la schiat. Spre deosebire de anul trecut cand am aflat dupa doar o zi de schi de existenta multor muschi din dotare, anul acesta doua zile pe partie au fost de-a dreptul relaxante. 






Am gasit si zapada si iarna, m-am si distrat, m-am si relaxat, acum astept primavara si ninsoarea de flori de cires!







2 comentarii:

  1. Daca ai doua saptamani de primavara de vanzare, tocmai am anuntat pe blog ca sunt dispusa sa le cumpar. :D

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) tocmai ce-am citit! doar ca n-am lalele :D dar o sa fac in curand rost de niste magnolii infloriti, ma uitam azi ca bobocii dau sa crape!

    RăspundețiȘtergere