Culmea e ca din cei noua participanti la ora de japoneza, sapte erau chinezi. Mai eram eu si un malaezian, care merge si el bagat in oala cu chinezii, o sa va zic de ce. V-am tot amenintat cu povesti despre chinezi, azi a venit si randul lor.
N-am nimic nici cu vreunul personal, nici cu natia lor care da pe dinafara si cred ca nu exista loc in lumea asta sa nu fie si-un chinez pe-acolo. Cum iti dai seama ca ai chinezi in zona ? Ati auzit vreodata vreo douazeci de ratuste flamande ? Ei, doi chinezi fac mai mult zgomot decat ele. Ca nea Ion si nea Vasile care locuiesc la cinci dealuri departare si comunica intre ei (fara mobil !), asa vorbesc chinezii intre ei desi nu trebuie sa fie la mai mult de jumatate de metru distanta… Tinand seama si de faptul ca limba lor este extrem de melodica, mai ceva decat galagia ratelor, va dati seama ce show iese cand numarul chinezilor creste. Si n-ai sa vezi nici un chinez singur, ei stau ca strugurii in ciorchin sau ca pilitura de fier pe magnet. Imaginati-va ca am vreo trei de-astia in birou… Pana la urma ii inteleg, avand in vedere cati is in tara lor.
O caracteristica a lor ar fi ca sunt extrem de economi, cateodata mai mult deca ar trebui. Pana la urma ii admir si ii inteleg, spre deosebire de mine, ei fac in tara lor mai multe cu 1000 de dolari de exemplu. Cred ca si in Japonia pot face mai multe decat in Romania cu atatia bani… Oricum la ei preturile sunt mici, la fel si salariile insa nu mor de foame.
Cu toate ca sunt zgarciti, n-am vazut in ca un chinez care sa pastreze mancarea gatita de la o masa la alta… Asa sunt invatati ca nu este sanatos sa tina mancarea gatita in frigider si sa o consume si maine, si poimaine, si peste x zile. Asta imi place si la japonezi ca mananca proaspat gatit si fac cumparaturi mereu.
Mancarea chinezeasca se gateste simplu : arunci niste ulei intr-o tigaie si ce mai ai la indemana legume, carne, oua, neaparat niste ardei iuti tocati sau intregi, oleaca de sos de soia sau vreun sos dubios de-al lor, inca niste ardei iuti, le agiti oleaca pe foc, mai pui cativa ardei iuti si gata. Cat din motive de sanatate cat din comoditate cam asa fac si eu zilnic. Fara prea multi ardei iuti insa! Oricum pierd mai putin timp in bucatarie decat cat as face o mancare romaneasca pentru care nici nu prea mai am rabdare.
Mancarea chinezeasca se gateste simplu : arunci niste ulei intr-o tigaie si ce mai ai la indemana legume, carne, oua, neaparat niste ardei iuti tocati sau intregi, oleaca de sos de soia sau vreun sos dubios de-al lor, inca niste ardei iuti, le agiti oleaca pe foc, mai pui cativa ardei iuti si gata. Cat din motive de sanatate cat din comoditate cam asa fac si eu zilnic. Fara prea multi ardei iuti insa! Oricum pierd mai putin timp in bucatarie decat cat as face o mancare romaneasca pentru care nici nu prea mai am rabdare.
Evident ca o data felurile gatite, pentru ca n-am vazut sa manance o singura « mancare » de-asta, neaparat trebuie sa fie macar doi chinezi, ca unul nu poate manca singur. Nu trebuie sa fie multa mancare pentru ca alaturi se alfla cu siguranta un bol mare de orez fiert. Apropos, ce se gaseste la noi si nu numai prin restaurantele chinezesti nu prea are treaba cu mancarea chinezeasca autentica ce-mi place mult. Exceptand niste oua semiclocite fierte sau ceva de genul pe care le mananca ei. Astept o ocazie sa vizitez si eu tara lor si sa gust la locul faptei mancare chinezeasca. Dupa ce au gatit nu e neaparat sa si stranga prin bucatarie, de-asta ma bucur ca m-am mutat in noua cladire unde nu mai e bucataria comuna si nu mai dau de ei printre cratitele mele.
Chinezii se ghideaza in general dupa un singur principiu : cat mai ieftin posibil, ceea ce se vede in toate aspectele vietiilor. De asta s-au si ridicat atat de mult ca putere economica. Tot de asta daca esti in vreun colt de lume si cauti ponturi, pe chinezi trebuie sa ti-i faci prieteni. Se mai aplica si principiul efortului mimim, minim care are de cele mai multe ori valoarea zero. Sigur nu sunt toti asa, insa am cunoscut niste specimene care au ca hobby somnul si pierderea de vreme. Nici macar nu se straduiesc sa se prefaca.
Am dat si peste nesimtiti care traiau cu senzatia ca daca suntem in Japonia si eu o sa ma port cu ei cu manusi asa cum se poarta japonezii, cel mai cu bun simt popor din lume pe care il stiu… Doar ca eu nu-s japoneza si nu ma impresioneaza. Altii sunt de treaba si saritori, mai ceva decat romanii. In general imi place ca sunt uniti chiar daca cateodata nu se inteleg intre ei prea bine vorbind dialecte diferite. Is multi in lume si multi si in Japonia, vorba aia, trec apa si gata. Asa ca am si pe-aici suficienti.
Ca de la asta pornisem, am o multime si in clasa de japoneza. Pentru ei e simplu deja citind kanji… vorbitul e formalitate, in sase luni in general se rezolva problema comunicarii. Si cum va ziceam erau sapte chinezi la ora azi. Coincidenta a facut ca exemplele la ce invatasem azi erau din povesti arhicunoscute, pentru copii : Scufita rosie, Cenusareasa, Alba ca Zapada. Constatarea uimita a profesoarei si a mea a fost ca cei sapte chinezi nu auzisera de Alba ca Zapada, nici de Scufita Rosie, vreo doi stiau de Cenusareasa dar asa, parca auzisera de ea. Nici malaezianul nu a fost mai breaz, el era total pe dinafara, insa nu se potrivea la titlu asa ca l-am lasat deoparte
Cam asta ar fi deocamdata despre chinezi, seamana mult cu noi doar ca au o tara in care nu se moare de foame, in care exista economie si care acusi o sa devina cu siguranta prima putere in lume chiar daca n-au auzit de Alba ca Zapada.
pai nu stiu pe cine cunosc ei, ca mai spune-ai ca nici pe bugs bunny nu il cunos, asa ca nu ma mai mira nimic la ei. laly
RăspundețiȘtergere:)) aia erau baietii japonezi din laborator! deh, fiecare popor cu povestile lui, dar parca totusi sunt mult prea cunoscute, nu numai din carti dar si desene animate si nspe ecranizari... Chiar duminica trecuta era pe Disney Channel Alba ca Zapada, dar na, canalul asta nu e gratis! :D
RăspundețiȘtergereSerios????? Din fericire, eu nu cunosc multi chinezi dar la asa ceva, sincer, nu ma asteptam ;)....
RăspundețiȘtergerePupici
Nu erau chinezi cand ai stat in kaikan? Nu te impidicai de ei prin bucatarie? :))
RăspundețiȘtergereEu am scapat de ei in bucatarie, astia din birou is baieti buni in esenta lor, atat ca trebuie sa ma iau de ei sa puna mana pe matura si mop ca altfel n-au initiative de-astea...
Hai sa birfesc si eu putin pe marginea postarii tale
RăspundețiȘtergere1. mie nu mi s-au parut ca macane, mi-au parut ca latra mai degraba; cam la fel de galagiosi precum ii descrii, cind numarul lor depasea numarul magic de 3 era jale;
2. referitor la scriere, eu traiam cu senzatia ca au mai evoluat chinezii spre deosebire de japonezi; chinezii au trecut la semne care reprezinta sunete (in mod asemanator alfabetului clasic) in timp ce japonezii au ramas la reprezentarea grafica a ideilor, modalitate de scriere pe care au imprumutat-o acu' vreo citeva mii de ani tot de la chinezi; poate ma insel, eu zic sa ii intrebi intre doua macaneli;
3.da, difera bucataria clasica chineza de cea de export, din restaurant; si acum mi se intoarce stomacul pe dos cind imi amintesc mirosul dimineata a papanasilor cu carne (nush'ce fel de carne punea acolo!) si cu sos de soia pe care l-am inhalat fo' juma de an; la 6.30 dimineata era regula: daca nu ma trezea ceasul, cu mirosul asta nu ratam niciodata; in schimb ma dau in vint dupa take-away-urile lor, exceptind ciorba radauteana, nu o dau pe "bucataria" romaneasca; nu ma pronunt la curatenie, cel pe care l-am avut "housemate" era simtit din pctul asta de vedere;
Ciprian
:)) Intradevar nu e chiar macanit, da' comparabil ca decibeli.
RăspundețiȘtergereCred ca e exact pe dos cu scrierea: japonezii au in afara de kanji alfabet cu sunete, de fapt grupuri de litere ca sa stii cum citesti kanji (ka, ki, ku, ke, ko, sa, shi, su...) Deja tineretul nu mai invata atatia kanji. Problema e ca sunt cuvinte diferite care se pronunta la fel si daca nu vezi kanjile nu te prinzi despre ce e vorba. Eu inca nu ma prind oricum:)) inca sunt sub limita de 100 de bucati.
Sunt convinsa ca nu toti chinezii stau prost la capitolul curatenie, chiar si astia pe care ii stiu. Atata doar ca in spatii comune nu se prea sreseaza. Bucataria de la camin o lasau jale de murdara si chiar daca la 6 luni se mai schimbau personajele, unii plecau si veneau altii, situatia se perpetua. Si-n birou pana n-am intrat in ele (doua chinezoaice, o indianca da si-un chinez pe care l-am pus responsabil cu dusul gunoiului ca altceva tot nu face pe la univ) deci pana nu m-am luat de ele n-a pus una mana nici sa dea cu matura pe langa birou. Nu-mi convine sa fac doar eu curatenie mereu...Sa vezi in laborator ce dezordine si mizerie lasa.
Despre mancare ce sa zic, e bun cate putin din toate, mai nou sunt fanul curry-ului indian. Radauteana fac destul de des pentru ca e simplu si bun, te-as invita da' stiu ca o sa ma refuzi:)))