sâmbătă, 12 martie 2011

Japonia si cutremurele

Faptul ca toti asociaza Japonia cu cutremurele si invers e arhicunoscut. Sunt insa multe lucruri legate de acest subiect care nu sunt atat de evidente si nici cunoscute. Nu le stiu eu pe toate insa pot sa va ofer cateva informatii acumulate in scurta vreme petrecuta aici.

Ultima din ele este aflata ieri. Un om de stiinta, specialist in domeniul cutremurelor, a prezis nu de mult unul mare, insa nimeni nu se astepta ca locul producerii sa fie cel despre care toti stiti. Asa cum nimeni nu se astepta sa se intample atat de repede. De fapt zona in care japonezii asteapta de vreo douazeci treizeci de ani un mare cutremur este zona Tokai. Toata lumea stie aici despre asta, nimeni n-are cum stii cand si daca o sa aiba loc. Eu sper ca nu foarte curand. 

Nimic interesant pana acum, asa pare, nu? Probabil ca ar trebui sa ma numar printre cei mai sperati, pentru simplu fapt ca zona e AICI. Plus minus cativa kilometri. N-am vazut inca lumea mutandu-se din zona asta si nici panica, desi, repet, japonezii se asteapta la asta de ani buni. Pe site-ul JMA (agentia meteorologica japoneza) exista pagina speciala acordata acestui subiect. Deci treaba e cat se poate de serioasa.

Problema porneste de la o falie care trece prin golful Suruga care de 150 de ani incoace, conform studiilor, stocheaza energie. Orice poate declansa un cutremur de intensitate in jur de 8. Conform calculelor, cutremurul asteptat de toti ar afecta zona ca in poza oferita de JMA si-ar produce un tsunami de 10 m. (in zona vestica centrala a portiunii incercuite cu roz locuiesc).  Facand analogia cu cele intamplate ieri, se potriveste predictia intensitatii cutremurului cu marimea tsunamiu-lui, difera doar locatia... 

(sursa JMA)

Repet, poza e o simulare, o predictie a oamenilor de stiinta in legatura cu un mare cutremur, numit Tokai. Printre efectele la care japonezii se asteapta sunt pagube materiale (aproximativ 260.000 de case distruse) si umane (9200 morti). E foarte clar ca si pana acum tema cutremurelor a fost luata foarte in serios. 

Desi zona in care locuiesc nu a fost afectata, cu toate ca am auzit cativa japonezi vorbind azi de mici inundatii in zonele apropiate de tarm, toti sunt pe faza tinand seama de enorm de multele replici care ar putea declansa si pe la noi cutremure. Oamenii sunt pe faza insa nu panicati. Ma intreba cineva ieri daca Budha ii pazeste pe japonezi... Nu stiu daca vreun Dumnezeu ne priveste si cum, stiu insa sigur ca japonezii stiu sa-si poarte de grija cat este posibil vis-a vis de cutremure. De dimineata am gasit in usa o hartie cu cateva sfaturi: sa identificam cea mai scurta cale spre iesire, sa avem pregatite haine groase si hrana la indemana si sa eliberam rafturile inalte pentru a nu exista riscul unor accidente. Eu nu ma agit asa ca nu va ingrijorati pentru mine. Nici acasa si nici la birou n-are cum ma lua tsunami-ul, pana la urma, Dumnezeu cu mila...

Curaj celor din zonele afectate si sa dea Domnul sa se opreasca replicile cat de curand...

3 comentarii:

  1. Draga Ami, am lipsit 2 zile din Timisoara si n-am avut laptopul cu mine, altfel scriam imediat. De indata ce am ajuns in locul in care avem gradina la tara, am vazut la TV ce s-a intamplat in Japonia. M-am gandit imediat la tine dar stiam, de pe harta, cam pe unde esti asa ca m-am gandit ca, eventual l-ai simtit dar nu esti in zona afectata. S-a simtit la voi? Aici urmarim la TV evolutia, am vazut mai multe romance care locuiesc in Japonia in diverse locuri si au dat scurte interviuri pt. televiziunea noastra. Iti inchipui ca toata ziua de ieri au foat comentarii la TV pe tema asta, mai ales ca si in Bucuresti este scadent un cutremur mai mare, daca admitem ciclicitatea lor. Azi am auzit si despre explozia de la reactorul nuclear si masurile luate de statul nipon. Un adevarat ghinion ca s-a intamplat si asta dupa cutremur+tsunami!

    Iti tin pumnii ca zona ta sa nu fie afectata in vreun fel, nici acum, nici in timpul pe care il mai ai de petrecut acolo.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru suport! S-a simtit destul de bine si aici, cutremurul cel mare si o replica.

    Da, exista inca problema reactorului... Sper sa se rezolve. 400 km deocamdata e o distanta suficienta; spe sa ramana asa. In rest nu le doresc nici bucurestenilor si nici japonezilor cutremure, nici scenarii n-are rost sa facem... Sa speram ca cineva acolo sus are grija de noi.

    Deocamdata nu ma numar printre cei care s-ar sui in primul avion. Atmosfera e linistita in jur asa ca stau si eu calma...

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Seara!
    Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
    Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
    Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
    M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
    Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
    Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

    www.radiowhisper.com
    Multumesc,
    Cu stimă Vlad!

    RăspundețiȘtergere